Oil pulling

Oil pulling is een oude Ayurvedische remedie. Het heeft een positief effect op de mondgezondheid en op de algemene gezondheid. 

Meerdere wetenschappelijke studies tonen de effectiviteit van oil pulling als ontgiftingstherapie aan. Onderzoeken tonen aan dat oil pulling met kokosolie of sesamolie de algehele mondgezondheid kan stimuleren. Specifiek het gebruik van sesamolie als mondhygiëne-middel verminderd de hoeveelheid Streptococcus mutans op zowel de tanden als in de plaque en in het speeksel. Als je dagelijks oil pulling doet worden er continue mocroben en hun toxinen uit je lichaam verwijderd. Daardoor ondervindt het immuunsysteem minder stress waardoor het lichaam in staat wordt gesteld zichzelf te genezen.Op deze manier kunnen chronische en acute ziekten in het hele lichaam genezen.

 

Na het oil pulling kun je je tanden goed poesten en de tongschraper gebruiken om de tong ook goed te reiningen. 

 

Andere beschreven voordelen van oil pulling voor de algehele gezondheid zijn onder andere:

Volgens Bruce Fife en andere aanhangers zou oil pulling allerlei aandoeningen en ziektes kunnen verbeteren zoals hoofdpijn en migraine, tandpijn, eczeem, opvliegers, allergieën, bronchitis, trombose, PMS, spijsverteringsklachten en maagzweren. Het zou de functie van de darmen verbeteren en een gunstige invloed hebben op hart, nieren, longen, lever en bloed. Met meer energie als resultaat. Zenuwen worden sterker, spieren en gewrichten worden beweeglijker en het kan een hoge bloeddruk helpen normaliseren. Sommige mensen melden een betere visie. Ook stelt Fife dat de hormonale balans in het lichaam verbetert. Sommige mensen laten weten dat ze beter slapen en ’s morgens fitter wakker worden. Ook zou het goed zijn voor een stralende huid en werken tegen acné. Het zou werken tegen gevoelige tanden, ontstoken en/of bloedend tandvlees, aften en slechte adem. Het helpt het lichaam te ontgiften van schadelijke metalen en organismen en het remt onstekingen.

 

Ontgiften van het lichaam: 

Bacteriën kunnen via je mond in je bloedsomloop komen en op die manier een ongunstige invloed hebben op het lichaam, zo zegt Dr. John Salerno, een arts uit New York en pionier op het gebied van alternatieve geneeskunde, in Womens Health Magazine. Deepak Chopra stelt daarnaast dat het lichaam kan ontgiften en helen door de meridianen in de tong die volgens Ayurveda in verband staan met de organen. Dit kun je vergelijken met de punten in de voeten die gebruikt worden bij voetreflexologie. Het mondslijmvlies neemt snel stoffen op (denk maar aan medicijnen of vitamines die je onder de tong laat smelten), de theorie is hier dat het andersom ook werkt en dat het mondslijmvlies met behulp van oil pulling de afvalstoffen ook weer kan afgeven. Ook zou oil pulling de stofwisseling activeren, wat ervoor zorgt dat het lichaam sneller en grondiger gifstoffen elimineert die via de slijmvliezen in het speeksel belanden.

 

De lipiden in de olie onttrekken bacteriën en maken de hechting van deze bacterien aan de wanden van de mondholte moeilijk. Tevens verminderd het de groei van schimmels en draagt mogelijk bij aan cellulaire vernieuwing. Ook zijn een positieve werking op de lymfedrainage en andere inwendige organen beschreven.

 

De meeste micro-organismen in de mond zijn eencelligen. Als je olie in je mond hebt zal die de vettige membranen van micro-organismen aantrekken en oplossen. Door de olie in je mond rond te spoelen, worden mocroben aangetrokken als door een sterke magneet. Hoe langer je de oil pulling volhoudt hoe meer bacterien en toxinen er in de vetoplossing worden vastgehouden. Daarom moet je de olie uitspugen en niet doorslikken.

 

Verstopte afvoer

Als je met kokosolie spoelt is het belangrijk dat je de olie na het spoelen niet in de wasbak uitspuugt, maar in de afvalbak. Onder de 24 graden stolt kokosolie namelijk en kan het op den duur de afbvoer verstoppen.

 

Hoe gaat oil pulling in zijn werk?

De meest effectieve oil pulling wordt gedaan door het innemen van koudgeperste biologische kokosolie of sesamolie (2 theelepels) in de mond en de olie dan door de mond bewegen gedurende ongeveer 15-20 minuten en dan daarna uit te spugen. Het is niet de bedoeling om als een bezetene je mond te spoelen. De beste manier is om de olie langzaam tussen tanden en kiezen te duwen en zuigen. Het duwen en zuigen kan je afwisselen door kauwbewegingen te maken. Het is beter om niet te gorgelen met de olie, dit vergroot de kans op verslikken of kokhalzen. 

De lipiden in de olie beginnen de giftige stoffen uit het speeksel te onttrekken. Aangezien de olie rondgespoeld wordt in de mond, tanden, tandvlees en de tong, blijft de olie toxinen absorberen en eindigt dan dik, viskeus en wit. Als dat niet gebeurt, werk je de olie niet goed genoeg door je mond. Zodra de olie deze consistentie heeft bereikt, moet het worden uitgespuugd om te voorkomen dat de giftige stoffen worden gereabsorbeerd.

 

Welke olie?

Zonnebloem-en olijfolie worden ook gebruikt, maar kokosolie en sesamolie worden beschouwd als de beste oliën voor oil pulling. Het gebruik van biologische olie valt aante bevelen.

Ochtend en avond ritueel

Oil pulling doe je het liefste 's morgens op een nuchtere maag voor het ontbijt. Terwijl je met oil pulling bezig bent kun je andere dingen doen om te tijd effectief te besteden, zoals douchen, aankleden, ontbijt klaarmaken, scheren, make-up maken, krantlezen etc. Neem voor het pullen eerst een glas water om goed speeksel te kunnen vormen. Speeksel is belangrijk voor een juiste ph-balans. Spoel de mond na de oilpulling goed schoon met wat water en neem daarna een glas water met wat citroensap.

 

Wanneer stoppen?

De olie wordt in de mond gemengd met speeksel, waarna het veranderd in een dunne witte vloeistof. De lipiden in de olie beginnen de giftige stoffen uit het speeksel te onttrekken. Aangezien de olie rondgespoeld wordt in de mond, tanden, tandvlees en de tong, blijft de olie toxinen absorberen en eindigt dan dik, viskeus en wit. Als dat niet gebeurt, werk je de olie niet goed genoeg door je mond. Zodra de olie deze consistentie heeft bereikt, moet het worden uitgespuugd om te voorkomen dat de giftige stoffen worden gereabsorbeerd. Dit is vooral in het begin vaak al na een paar minuten. Ik heb zelf de 20 minuten nog nooit vol kunnen houden.

 

Herxheimer reactie

Ook komt een Herxheimer reactie wel voor waarbij klachten eerst verergeren voordat ze verbeteren. Het is een teken dat het lichaam in beweging komt. Oilpulling kan een sterk ontgiftend effect hebben. Je kunt daardoor de eerste dagen tot weken een sterke reinigingreactie van het lichaam ondervinden. Je voelt je misschien niet helemaal lekker of zelfs wat misselijk. Ook kun je het gevoel hebben verkouden te worden of een zere keel te krijgen. Maak je niet ongerust, je wordt niet ziek. Je lichaam is bezig zich te ontdoen van afval en toxinen die waarschijnlijk al jarenlang een belasting vormen voor je lijf. De volgende klachten kunnen ontstaan: slijm uit de kaakholten, koorts, vermoeidheid, rusteloosheid, hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, diarree, huiduitslag ed. 

Bestaande klachten kunnen tijdelijk verergeren, zoals bijvoorbeeld gewrichtklachten. Dit is de zogenaamde klassieke beginverergering. 

 

Verbetering
Bij de wat minder ernstige ziekten kun je na een paar dagen al verbetering bemerken. Bij de ernstigere ziekten kan het een aantal maanden tot soms wel een jaar duren voordat er verbetering optreedt. Voor acute kwalen wordt minimaal een week tot veertien dagen geadviseerd. Bij chronische klachten een aantal maanden tot een jaar. Wanneer je klachten zijn verbeterd kan je bijvoorbeeld 2 keer per week preventief spoelen.